Опубликовано 30th Октябрь 2011 |

Вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії

koriukivka_4a

Делегація Української спілки в’язнів – жертв нацизму вшанувала пам’ять жертв Корюківської трагедії 1943 р.

21 жовтня 2011 р. м. Корюківку Чернігівської області відвідала представницька делегація Української спілки в’язнів – жертв нацизму на чолі з Дмитром Амелькіним, першим заступником голови УСВЖН, колишнім малолітнім в’язнем фашизму, Володимиром Мартишом, заступником голови УСВЖН, дитиною війни, Надією Слєсарєвою, заступником голови УСВЖН, колишнім малолітнім в’язнем фашизму.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії

Вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії

Памятний знак на місці розтрілу 80 мирних жителів Корюківки

Памятний знак на місці розтрілу 80 мирних жителів Корюківки

Мета поїздки: вшанувати пам’ять жертв Корюківської трагедії 1943р., ознайомитися з обставинами найбільшого знищення гітлерівськими карателями мирного населення разом із містечком під час Другої світової війни та станом виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії» від 22 вересня 2011 р. № 925.
Захід організовано в рамках реалізації проекту «Клуб колишніх в’язнів – жертв нацизму «Діалог поколінь», який надано Міжнародною громадською організацією «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність».
У Корюківському історичному музеї учасники делегації разом із головою Корюківської районної ради Михайлом Баклажком, заступником голови Корюківської райдержадміністрації Іваном Бузаком, начальником відділу культури райдержадміністрації Людмилою Бабич та представниками громадськості ознайомилися з експозицією про рух опору окупантам в районі та трагедію знищення цілого містечка нацистами. Представники керівництва району передали членам Української спілки в’язнів – жертв нацизму примірники збірника документів і матеріалів «Корюківка, 1943: злочин проти людяності» та буклету «Корюківка 1, 2 і 9 березня 1943 року». Від імені Спілки Володимир Мартиш, заступник голови УСВЖН, подарував музею альманах «Літопис Української спілки в’язнів – жертв нацизму».
Учасники делегації, керівництво району та представник Українського інституту національної пам’яті поклали вінок і квіти до Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини фашистським загарбникам, де у 1943 р. був ресторан, в якому карателі розстріляли сотні безневинних людей – дітей, жінок, людей похилого віку.
Під час зустрічі у районному Будинку культури члени Української спілки в’язнів – жертв нацизму спілкувалися з вцілілими свідками Корюківської трагедії. Діна Степанівна Корнієвська, Галина Михайлівна Попова та Ганна Андріївна Тихоновська поділилися моторошними спогадами про холоднокровне вбивство карателями всього населення, знищення Корюківки та обставини рятування жменьки жителів.
Від імені керівництва Українського інституту національної пам’яті і особисто його директора, член-кореспондента Національної академії наук України Валерія Солдатенка, передав подяку Українській спілці в’язнів – жертв нацизму за підтримку та готовність зробити свій внесок у справі вшанування жертв Корюківської трагедії науковий співробітник Сергій Бутко. Він розповів про науково-дослідну, консультативну та просвітницьку роботу Українського інституту національної пам’яті у справі гідного вшанування жертв Корюківської трагедії та пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, яка ведеться у тісній співпраці з владою, громадськістю та дослідниками Чернігівщини.
Учасники зустрічі подивилися літературно-музичну композицію з елементами кіно «Спалені заживо» про трагедію рідного міста.

Делегація біля памятного знаку

Делегація біля памятного знаку

Голова Корюківської райдержадміністрації Олександр Довгаль поінформував членів делегації про роботу обласної та районної влади щодо виконання Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії». Зокрема, він ознайомив з напрацюваннями робочої групи з підготовки пропозицій Кабінету Міністрів України, яку очолив заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Віктор Тканко.
При розгляді проекту плану заходів обговорено питання підготовчих робіт для створення у Корюківці Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами, проведення в Чернігові у поточному році Всеукраїнської наукової конференції, присвяченої партизанському руху в Україні у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років; підготовку та видання списку встановлених прізвищ жертв Корюківської трагедії, списків населених пунктів області і України, знищених німецькими карателями разом із мирним населення; видання збірників документів; створення документального фільму про цю трагедію та інше.

Свідок трагедії Діана Степанівна Корнієвська і директор музею

Свідок трагедії Діана Степанівна Корнієвська і директор музею

Учасники делегації Української спілки в’язнів – жертв нацизму спільно з керівництвом Корюківщини та представником Українського інституту національної пам’яті поклали квіти до пам’ятного знаку на місці розстрілу карателями 80-ти мирних жителів на околиці міста. Також голова Корюківської райдержадміністрації О. Довгаль ознайомив із пропозиціями робочої групи щодо будівництва Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами та показав місце його можливого розташування – лісову ділянку урочище «Гай».
Під час зустрічі керівники та члени делегації Української спілки в’язнів – жертв нацизму наголосили на необхідності гідного вшанування пам’яті жертв Корюківської трагедії та жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами на національному та міжнародному рівні і заявили, що зроблять свій внесок у цій благородній справі.
Вони підтримали пропозиції робочої групи Чернігівської облдержадміністрації та Українського інституту національної пам’яті для підготовки плану заходів Кабінету Міністрів України. Особливу увагу колишні в’язні – жертви нацизму звернули на необхідності вчасного будівництва до березня 2013 р. Меморіального комплексу включно з музейною експозицією як національного символу скорботи – пам’яті жителів всіх населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами.

Український інститут національної пам’яті

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи