Опубликовано 24th Ноябрь 2012 |

Наші долі — тема для творчості молоді!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(На виконання Указу Президента України № 206/2012)

14 та 15 листопада 2012 року Народний художній колектив театру “Incunabula” Київського Палацу дітей та юнацтва показав великому колу глядачів виставу «Жайвір для Оленки» створену в рамках проекту УСВЖН «Наші долі — тема для творчості молоді» за фінансовою підтримкою наданою німецьким Фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє»EVZ.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


З привітанням і вступним словом, по запрошенню  керівника театру Андрія Сенчука, виступив Голова Української спілки в’язнів – жертв нацизму Маркіян Демидов

З привітанням і вступним словом, по запрошенню керівника театру Андрія Сенчука, виступив Голова Української спілки в’язнів – жертв нацизму Маркіян Демидов

З привітанням і вступним словом, по запрошенню керівника театру Андрія Сенчука, виступив Голова Української спілки в’язнів – жертв нацизму Маркіян Демидов колишній малолітній в’язень концтабору «Саласпілс». В своїй короткій промові він охарактеризував діяльність Спілки і навів трагічні спомини про трагедію своєї родини, яка тяжко постраждала від фашистського нелюда.
Показ цієї вистави спрямовано на виконання Указу Президента України від 22.03.2012 № 206/2012 Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами початку насильного вивезення мирного населення з території окупованої України на примусові роботи в роки Великої Вітчизняної війни на території Німеччини або її союзників, що перебували у стані війни з колишнім Союзом РСР, або на території окупованих ними інших держав у період Великої Вітчизняної війни 1941 — 1945 років, до вшанування жертв нацистських переслідувань та збереження пам’яті про них.

В цій виставі відображена тяжка доля молоді, що не по своїй волі опинилася на чужині в нелюдських умовах буття і рабської праці.
Сценарій і виконавці вистави дуже уміло зуміли привернути увагу всіх глядачів і особливо молоді серед якої в залі ці два дні знаходилось майже понад 300 курсантів військових учбових закладів Києва. Побачене справило на глядачів загалом і особливо на курсантів і школярів не аби яке враження. Слід вважати, що сценарій і творча майстерність молодих виконавців значно збагатили історичні знання молоді.

Документальна п’єса написана керівником театру Андрієм Сенчуком за спогадами колишніх примусових робітників та в’язнів нацистських таборів Другої Світової на основі спогадів наведених в тритомному виданні УСВЖН «Пам’ять заради майбутнього».
Фрагменти листів Миколи Василенка, Любові Кривосницької, Олександра Ілляшенка, Бориса Йорзи, Івана Прокопа, Григорія Фурдила , Івана Тізіна ввійшли в монологи персонажів п’єси майже дослівно. Деякі образні рішення вистави теж прийшли зі спогадів, і саме місце дії — колишній приватний театр, а тепер табір, — з юності колишнього остарбайтера С. С. Кригіна.
Над створенням цієї вистави працювали педагоги Народного Художнього колективу театру «Incunabula» Людмила Дорошенко, Ірина Борисенко, Марія Толок, Андрій Сенчук та постановча група, очолювана відмінником освіти України Тетяною Кожаєвою.
У виставі грали юні актори Лія Опанасюк, Антоніна Цурікова, Валерія Ковальчук, Ольга Аверіна, Валерія Слівенко, Марія Агапітова, Дарія Костишина, Дмитро Кочетов, Роман Мелешко, Ярослав Жаров, Богдан Потєхін, Ян Васянович, Євген Вікгорст, Вадим Дунда.
Усі глядачі присутні в залі були щиро вдячні авторському колективу і виконавцям спектаклю за їх майстерність з якою вони виконали свої ролі і показали яку трагедію народам приносять війни і тоталітаризм.

Н. Слєсарева

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи