Опубликовано 4th Июль 2017 |

«Діалог поколінь»

DSCN0183

29 червня 2017 року в міському Палаці ветеранів Українською спілкою в’язнів-жертв нацизму проведено круглий стіл на тему: «Діалог поколінь» із залученням в’язнів-жертв нацизму з регіонів України, історико-документального театру «Театр спогадів» навчально-виховного комплексу (НВК) 122 міста Дніпра.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


В засіданні круглого столу прийняв участь міжнародний експерт проектної діяльності Німецького Фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ) Йохан Тьопфер.

Співпраця Української спілки в’язнів-жертв нацизму з молоддю театру «Театр спогадів» — це налагодження діалогу поколінь, збереження пам’яті через спадкоємність поколінь. Це школа життя для молоді, бо вона вчиться працювати в команді, щиро спілкуватися, вільно висловлювати власні думки, відстоювати свої погляди, цінувати теплоту відносин, підтримку друзів.

Молоді люди в театрі знайомляться з долями живих свідків подій Другої світової війни. Вдумливе вивчення документів, архівних матеріалів, неодноразові хвилюючі зустрічі з жертвами нацистських переслідувань допомагають створити виставу. Вистава — подія, що змінює розуміння підлітків, не дозволяючи їх серцям залишатися байдужими.

В основу вистави, яку було поставлено, покладено звернення  Єльнікової Ізабелли Євгенівни до внука Міши і його однолітків. Героїня вистави привела приклад свого життя у тому віці, в якому, на час написання звернення, був її внук Міша, тобто звернулась до нього, як до свого ровесника. Нелегкою була доля п’ятнадцятирічної дівчинки. В її пам’яті назавжди залишились перші дні німецької окупації рідного міста в роки Другої світової війни, підневільна рабська праця в Німеччині, скалічене війною дитинство, митарства в радянські часи після повернення на батьківщину. ЇЇ спогади, написані як звернення до внука і нинішнього покоління молоді: берегти мир, свою рідну землю, знати всю правду про ті далекі сорокові роки минулого століття.

Учасники «Театру спогадів» цінують увагу та допомогу, яку надає театру Голова Української спілки в’язнів-жертв нацизму Маркіян Дмитрович Демидов. Завзято, з воником, за своєї ініціативи, учасники театру поза програмою показали виставу, створену за біографією колишнього в’язня концтабору «Саласпілс» Маркіяна Дмитровича, як сюрприз йому та висловлення підтримки і довіри.

Велике враження справив виступ «Театру спогадів» на представника Німецького Фонду EVZ Йохана Тьопфера, який пілкреслив важливу актуальну і дуже потрібну роботу театру.

Ця зустріч стала живим доказом того, що молоде покоління свято береже пам’ять про подвиги своїх дідів-прадідів, про тих, хто виборював нашу свободу, хто захищав рідну землю, кому Європа та увесь світ зобов’язані звільненням від коричневої чуми нацизму.

За активну громадську діяльність, особистий внесок в збереження пам’яті про жертви нацистських переслідувань та патріотичне виховання молодого покоління активістку Дніпропетровського міського відділення УСВЖН Єльнікову Ізабеллу Євгенівну, Колектив історико-документального театру «Театр спогадів» НВК №122 м.Дніпро — керівник театру Стенько Тетяна Петрівна, директора навчально-виховного комплексу №122 м.Дніпро  Гостіщеву Людмилу Василівну нагороджено Грамотами Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Всі учасники історико-документального театру «Театр спогадів» нагороджені Почесними грамотами Української спілки в’язнів-жертв нацизму.

20170629_111730 20170629_122139

 

 

 

 

 

 

 

В цей же день члени УСВЖН разом з молоддю театру побували в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, де в Національному музеї-заповіднику «Битва за Київ у 1943 році» проходив семінар на тему: «Визволення Києва — головний етап визволення України від фашистських загарбників».

Уважно слухали учасники семінару Заслуженого працівника культури, директора музею Вікована Івана Петровича, його заступника Сокол Тамару Леонтіївну та співробітників музею, які розповіли багато історичних фактів. В боях за визволення Києва полягли 186 тисяч солдатів. За всю війну такий масовий удар було застосовано лише двічі — при взятті Берліна і визволенні Києва.

Доповідачі розповіли учасникам семінару про форсування Дніпра і створення Лютізького плацдарму, звернули увагу присутніх на унікальні експонати, в тому числі зброю, фронтові листи, особисті речі героїв.

Запала тиша, коли учасники семінару підійшли до виставки «Твої сини, Україно!», присвяченої нащадкам тих, хто боровся в 1941-1943 роках з нацизмом, які сьогодні захищають незалежність України на Сході в зоні антитерористичної операції.

На цій заповідній території Лютізького плацдарму збережені польові оборонні споруди КСП  I-го Українського фронту — бліндажі та спостережні пункти командувача фронту генерала армії Ватутіна М.Ф., генералів армій Москаленко К.С., Рибалко П.С. та інших.

Учасники семінару звернули увагу на виставку зразків бойової техніки часів Другої світової війни, що розмістилася на заповідній території «під відкритим небом».

Нині на території Вишгородського району знаходяться 121 пам’ятник чи обеліск, 104 братські могили. Більше 10 тисяч уродженців району загинули, визволяючи рідний край, 11 — стали Героями колишнього Радянського Союзу.

Хвилиною Мовчання та покладанням квітів учасники семінару вшанували пам’ять загиблих воїнів в боротьбі з фашизмом в роки Другої світової війни біля Пам’ятного знака Невідомому Солдату на братській могилі, де поховані останки 26 захисників та визволителів Києва, пам’ятника воїнам-мотоциклістам, меморіалу «Героям Лютізького плацдарму» і Вічного вогню. На меморіальних плитах комплексу увічнено імена більше 1300 бійців і командирів, які загинули в боях на Лютізькому плацдармі.

IMG_3765 IMG_3767

 

 

 

 

 

 

 

 

30 червня поточного року члени УСВЖН разом з молоддю прийняли участь в семінарі на тему: «Завершальний етап визволення Лівобережної України від фашистських загарбників» в Національно-етнографічному заповіднику «Переяслав» в місті Переяслав-Хмельницькому. Вони побували в Музеї-діорамі «Битва за Дніпро в районі Переяслава восени 1943 року», який було відкрито в 1975 році на честь 30-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Велике враження на присутніх справив Музей вічної слави, де на стінах увічнені імена переяславців, які загинули на фронтах Другої світової війни. Музей є величезним пам’ятником всім тим, хто загинув, звільняючи український народ від фашистського рабства.

Учасники семінару Хвилиною Мовчання та покладанням квітів вшанували пам’ять загиблих в роки Другої світової війни біля пам’ятника та пам’ятного знака в парку Переяслав-Хмельницького.

Коли молоді учасники «Театру спогадів» дізнались, що в місті Переяслав-Хмельницькому народився і працював філософ-гуманіст, просвітитель і поет Г.Сковорода, жили та творили класик єврейської літератури Шолом-Алейхом, архітектор, автор проекту будинку Верховної Ради України В.Заболотний та знаючи, що Т.Шевченко написав свій знаменний «Заповіт», вони звернулись до керівництва Спілки з проханням ще раз привезти їх в це місто 26 музеїв, місто, яке, по записам літописців, займало третє місце по величині після Києва та Чернігова.

Нас, старше покоління, радує те, що молоде покоління проявляє бажання знайомитися з найцікавішими куточками рідної землі, прагнучи глибше знати історію своєї країни.

20170630_115614 20170630_115134

 

 

 

 

 

Заступник Голови Української

спілки в’язнів-жертв нацизму

Ганна Стрижкова

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи