Опубликовано 10th Ноябрь 2017 |

Захід УСВЖН в Чернігові

IMG_20171103_160316

3 листопада 2017 року вперше в Чернігові в обласному Молодіжному центрі Українською спілкою в’язнів-жертв нацизму проведено засідання круглого столу дискусійного клубу «Жити пам’ятаючи», членами якого є учасники історико-документального театру «Театр спогадів» навчально-виховного комплексу (НВК) 122 м.Дніпро.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


IMG_20171103_150443

Цей захід було проведено з нагоди 75-ї річниці масового насильного вивезення мирного населення з окупованої території України на примусові роботи в роки Другої світової війни.

 

В роботі круглого столу прийняли участь більше 400 осіб:

в’язні-жертви нацизму Чернігівського обласного і міського відділень УСВЖН, Прилуцького,  Козелецького, Корюківського, Ніжинського   відділень УСВЖН, Київського відділення УСВЖН, Дніпропетровського міського відділення УСВЖН, ветерани війни, учасники бойових дій Афганістану, учасники АТО, курсанти Чернігівської державної пенітенціарної служби, курсанти Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, студенти Чернігівського Національного Технологічного університету, учні загальноосвітніх шкіл м.Чернігова, представники облдержадміністрації, місцевих органів влади.

IMG_20171103_160316

Учасникам заходу було представлено формат збереження історичної пам’яті, увічнення пам’яті в’язнів-жертв нацизму через зображення їх життєвих історій у виступах документального театру «Театр спогадів».

Однією з героїнь була Єльнікова Ізабелла Євгенівна з міста Дніпро. В основу вистави було покладено звернення Єльнікової І.Є. до онука Міши і його однолітків.

Героїня вистави привела приклад свого життя у тому віці, в якому, на час написання звернення, був її онук Миша, тобто звернулась до нього, як до свого ровесника. Нелегкою була доля п’ятнадцятирічної дівчинки. В її пам’яті назавжди залишились перші дні німецької окупації рідного міста в роки Другої світової війни, підневільна рабська праця в Німеччині, скалічене війною дитинство, митарства в радянські часи після повернення на батьківщину. Її спогади, написані як звернення до онука і нинішнього покоління молоді: берегти мир, свою рідну землю, знати всю правду про ті далекі сорокові роки минулого століття.

IMG_20171103_160257

Учасниками «Театру спогадів» було також показано виставу, створену за біографією Гришаєвої Ганни Павлівни з міста Дніпро. Тобто було зіставлено дві долі колишніх в’язнів-жертв нацизму: долю 15-річної дівчинки насильно вивезеної на примусові роботи до Німеччини в роки Другої світової війни і долю, народженої в  місці примусового утримання. Долі цих  героїнь різні за сюжетом, але однаково нелегкі і тяжкі.

Коли героїнь вистав учасники «Театру спогадів» запросили на сцену, глядачі зустріли їх оплесками стоячи із сльозами на очах.

Учасники «Театру спогадів» запросили на сцену Голову Української спілки в’язнів-жертв нацизму Маркіяна Дмитровича Демидова і подякували йому  за підтримку і участь в заході.

Настала тиша в залі, завмерли на сцені учасники «Театру спогадів», коли читала вірш  про жертв нацизму Голова Чернігівського обласного відділення УСВЖН Ніна Володимирівна Зубок.

Ця зустріч стала живим доказом того, що молоде покоління свято береже пам’ять про подвиги своїх дідів-прадідів, про тих, хто виборює нашу свободу, хто захищає рідну землю, кому Європа та увесь світ зобов’язані звільненням від коричневої чуми нацизму.

IMG_20171103_163510

Завдяки цим виступам в серцях молоді пробуджується повага до старшого покоління, милосердя в спілкуванні, а також усвідомлення ідей збереження миру, вивчення історії України на життєвих історіях жертв нацизму. 

 

УСВЖН використовує трагічний життєвий досвід тих, хто перебував у гітлерівській неволі, для патріотичного, антифашистського, гуманістичного виховання  підростаючого покоління, організовує виступи жертв нацизму перед трудящими, проводить зустрічі з воїнами, молоддю, школярами, готує з цих питань матеріали для преси, радіо, телебачення.

IMG_20171103_160257

 

В кінці заходу представниками Чернігівського обласного Молодіжного центру було показано рекламний ролик «Нескорені» про долю інвалідів в Україні.

 

Після перегляду цього ролику було прийнято рішення провести сумісний захід Української спілки в’язнів-жертв нацизму з обласним Молодіжним центром Чернігова за участю молодого покоління в місті Дніпро.

Наступного дня, 4 листопада учасникам заходу була організована і проведена  екскурсія по місту. Хвилиною Мовчання та покладанням квітів   вшанували вони пам’ять загиблих в роки Другої світової війни на Болдиній горі біля пам’ятника Невідомому солдату, біля пам’ятника воїну-визволителю в парку Чернігова. Сфотографувались біля пам’ятника Т.Г.Шевченку. Велике враження на учасників заходу справив військово-історичний музей імені В.В.Тарновського,  який відвідали  в’язні-жертви нацизму разом з молодим поколінням.IMG_20171104_135005

 

Представник військово-історичного музею імені В.В.Тарновського подякував Українській спілці в’язнів-жертв нацизму за вручений подарунок, шість книг, які висвітлюють  нелегкі долі, страждання колишніх в’язнів-жертв нацизму в їх спогадах,  віршах, в дитячих малюнках та двадцятирічну діяльність Спілки.

5 листопада учасники «Театру спогадів» провели зустріч із колишніми в’язнями-жертвами нацизму, героїнями своїх вистав Єльніковою І.Є., Гришаєвою Г.П., та Головою Чернігівського обласного відділення УСВЖН Зубок Н.В. Слухали їх пісні та вірші. Ближче познайомились з Н.В.Зубок, уважно слухали її спогади. Кожний учасник театру висловив своє враження щодо проведеного заходу, подякував організаторам заходу і пообіцяли приїздити до Чернігова із презентацією вистави за біографією Ніни Володимирівни Зубок.

20171105_094752

 

 

 

 

 

 

 

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи