Опубликовано 11th Апрель 2018 |

В Україні вшанували жертв нацистських концтаборів

Сьогодні відзначають Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. За роки Другої світової через них пройшли 18 мільйонів людей, з них 11 мільйонів — безжально знищили. Свідків тих жахливих подій щодня дедалі менше. З тими, хто пройшов крізь пекло ще в дитинстві, зустрілася Катерина Сривкова.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Маркіяну Дмитровичу було лише вісім, коли його забрали в «Саласпілс». Каже: той день не забуде ніколи. Фашисти вивозили з його рідного села в Білорусі — не всіх.

«Детей и стариков загнали в колхозную баню и спалили живыми. Мы слышали эти крики, этот ужас», — розповідає Маркіян Демидов, колишній в’язень концтабору «Саласпілс», голова Української спілки в’язнів-жертв нацизму.

Саласпілський концтабір розташовувався в окупованій німцями Латвії, неподалік Риги. Там тримали малолітніх в’язнів, яких потім використовували як донорів крові для поранених німецьких солдатів.

«Мы как скотина были. Я работал. Мне был восьмой год, я пилил чурки метровые с приятелем, и мы голодные в концлагере. Утром баланда. Миска такая, ну, может, литр. И давали — на детскую ладонь умещался кусок хлеба. Озброт назывался. Отжимки свеклы — 40%, отруби — 30%, мука из соломы — 10%, древесные опилки — 20%. Вот еда», — розповідає Маркіян Демидов, колишній в’язень концтабору «Саласпілс», голова Української спілки в’язнів-жертв нацизму.

Хлопцеві пощастило, бо був світловолосий і блакитноокий. Його вирішили «онімечити» — і відправили до маєтку, звідки потім йому вдалося втекти. Але — не на волю. Маленький Маркіян потрапив в іншу латиську сім’ю, де працював до самого звільнення — у людей із цікавою історією.

«Они на теплоходе «Титаник» плыли в Америку. И они спаслись», — розповідає Маркіян Демидов, колишній в’язень концтабору «Саласпілс», голова Української спілки в’язнів-жертв нацизму.

Тепер Маркіян Дмитрович намагається допомагати всім, хто так само, як і він, пройшов крізь пекло.

Анна Михайлівна пережила «Освенцим».Через війну вона не знає власного дня народження, та й вік — лише приблизно, за висновками медекспертів.

«Война забрала у меня все. Я не знаю ни своего места рождения, ни своих родителей. Все это мне заменили номером, который был у меня наколот в концлагере. Я, конечно, не помню ничего, кроме момента, когда нам накалывали номера. Вероятно, это было настолько больно и дико, что вот этот момент у меня отложился», — розповідає Анна Стрижкова, колишня ув’язнена концтабору «Аушвіц-Біркенау №69-929».

Тоді Анні Михайлівні було приблизно два роки. Після звільнення вона потрапила до лікарні в Києві, звідки її забрали прийомні батьки.

«Мама была донором, три раза мне давала свою кровь. Поэтому сказать «не родная по крови» я не могу», — говорить Анна Стрижкова, колишня ув’язнена концтабору «Аушвіц-Біркенау №69-929».

Табірний номер вирішили видалити. Тепер залишилася тільки фотографія та шрам на руці.

«- Остался только след. Вот такой вот — небольшой».

У 2000 році в Україні було 737 тисяч колишніх в’язнів концтаборів. Сьогодні ж лишилося — близько 29 тисяч..

«Мы последние жертвы войны. И мы очень бы хотели, чтобы мы и остались такими. Чтобы больше не было войны», — говорить Анна Стрижкова, колишня ув’язнена концтабору «Аушвіц-Біркенау №69-929».

 

http://podrobnosti.ua/2235719-v-ukran-vshanuvali-zhertv-natsistskih-kontstaborv.html

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи