Опубликовано 16th Апрель 2018 |

Щоб ніколи не повторилося

«Бережімо мир!»

2018_04_12_zystrich_zybok_35

 

11 квітня у всьому світі відзначають Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Людство вшановує пам’ять мільйонів, що загинули у неволі – гетто, місцях примусового утримування – та висловлює повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 

У Чернігові приурочені заходи відбулися в Обласному молодіжному центрі. На зустріч з колишньою полоненою, очевидицею тих подій, головою обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Ніною Зубок прийшли старшокласники, курсанти, студенти.

2018_04_12_zystrich_zybok_22

– Які ж важкі випробування випали на долю дітей і підлітків, котрі опинилися у фашистській неволі в роки Другої світової війни! – згадує пані Ніна, яку у восьмирічному віці було примусово вивезено до Німеччини. – Людське життя нічого не коштувало… Десятки тисяч з них замучили, були донорами для поранених німецьких солдат. В’язні масово помирали від холоду, голоду, рабської праці. Лише один із десяти залишився в живих… Очевидців все менше й менше з роками. І кому, як не нам, доносити молоді правду про найбільшу трагедію та пам’ятати, що таке фашизм, особливо в наш неспокійний час. Бережімо мир!

 

Загалом на території Німеччини та окупованих нею держав діяло більше 14 тисяч «фабрик смерті». Через табори пройшли 18 мільйонів людей різних національностей. Безневинно загинули одинадцять мільйонів чоловіків, жінок і дітей. В’язнями також були сотні тисяч українців. Із Чернігівщини на примусові роботи вивезли 60 тисяч людей.

2018_04_12_zystrich_zybok_51

Минуло 73 роки – здається, це було так давно. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття нацистських катівень. Біографії цих людей – справжні уроки мужності для молодого покоління.

Ніні Зубок майже 83. Але вона така ж активна, як і в молодості, небайдужа до чужого горя. Завжди радо відгукується на запрошення зустрітися з молоддю. Ось і цього разу ця мужня жінка поділилася спогадами з тими, хто тільки розправляє крила.

2018_04_12_zystrich_zybok_52

 

Під час заходу декан факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації Чернігівського національного технологічного університету Тетяна Сила презентувала проект «Соціальна інтеграція жертв націонал-соціалізму, тоталітарних режимів та інших людей літнього віку до громади Чернігова». Його у 2014–2016 роках реалізував зазначений виш спільно з Чернігівським міським відділенням Української спілки в’язнів-жертв нацизму та Територіальним центром соціального обслуговування Деснянської районної у місті Чернігові ради. Фінансову підтримку надав німецький фонд «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє».

А насамкінець гості Обласного молодіжного центру переглянули фільм «Освенцім – жорстокість нацизму».

 

Лариса Галета

 

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи