Опубликовано 18th Декабрь 2018 |

«Зустріч поколінь «Ми поруч»

DSC00773

11 грудня поточного року Українською спілкою в’язнів — жертв нацизму проведено «Зустріч поколінь «Ми поруч» в рамках програми «Жертви нацистських переслідувань — останні свідки злочинів Другої світової війни», для реалізації якої надається фінансова підтримка із загального фонду Державного бюджету України.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Захід всеукраїнського рівня проведено в будівлі Меморіального комплексу «Холокост» з багатофункціональним центром «Менора» за адресою: місто Дніпро, вул. Шолом — Алейхема, буд. 4/26.

В конференц — залі «Синай» зустрілися члени Спілки із регіонів України, учні навчально — виховного комплексу №122 міста Дніпро, учасники історико — документального «Театру спогадів».

В заході прийняла участь представник департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської обласної державної адміністрації Логвиненко Ольга Сергіївна.

Метою заходу є збереження, вшанування та увічнення памяті про жертв нацистських переслідувань.

Одним із форматів збереження, вшанування та увічнення пам’яті про жертв нацистських переслідувань є зображення їх життєвих історій у виставах «Театру спогадів» навчально — виховного комплексу №122 міста Дніпро.

Присутнім в залі було показано фільм, створений учасниками «Театру спогадів», після фільму представлено виставу за біографією  колишньої в’язні концтабору.

Героїня вистави,  Голова Дніпропетровського обласного відділення УСВЖН, член бюро УСВЖН Кочержина Людмила Веніамінівна, учасниками театру була запрошена на сцену.

В незвичному форматі пройшло спілкування Кочержиної Л.В., жертв нацизму з учасниками театру після вистави. Все це пронизано емоціями і слізьми, важко усвідомлювати, що пережили ці люди в роки Другої світової війни. Але ми знаємо чому це робимо. Адже так ми можемо передати наступному поколінню, що таке жахіття війни і як важливо зберегти мир.

В пам’ять про Аллу Дмитрівну Ракитянську, українську балерину, яка вижила у фашистському концтаборі та не зламалася після сталінських виправних робіт, Кіра Кузнєцова виконала танцювальну композицію «Пам’ять».

У виконанні вчительки математики, колишньої учасниці «Театру спогадів» НВК №122 Катерини Твердохдіб прозвучала пісня «Добрий ранок, Україно». Жертви нацизму з регіонів України читали вірші та співали пісні часів Другої світової війни.

За особисті заслуги в розвитку ветеранського руху, за довголітню активну роботу із жертвами нацистських переслідувань, патріотичну роботу по вихованню підростаючого покоління, за дбайливе ставлення, турботу, доброзичливість та піклування про людей тяжкої долі, які  зазнали неймовірних страждань від націонал — соціалістських переслідувань під час Другої світової війни Кочержиній Людмилі Веніамінівні було вручено Почесну грамоту Української спілки в’язнів — жертв нацизму.

За внесок у збереження та увічнення пам’яті про жертв нацистських переслідувань, передачу молодому поколінню  духовних цінностей людей, які зазнали неймовірних страждань від  націонал — соціалістських переслідувань під час Другої  світової війни, патріотичне виховання молодого покоління в рамках програми «Жертви нацистських переслідувань — останні свідки злочинів Другої світової війни» Почесною Грамотою Української спілки в’язнів-жертв нацизму нагороджено Колектив історико — документального «Театру спогадів»   НВК № 122 міста Дніпро (Керівник — Стенько Тетяна Петрівна) та всіх учасників «Театру спогадів».

Почесну Грамоту Української спілки в’язнів-жертв нацизму також вручено Голові Миколаївського міського відділення УСВЖН Макарову Володимиру Іллічу.

Після зустрічі члени Спілки з регіонів України відвідали Музей «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». Особлива увага учасників заходу була зосереджена біля стендів, на яких відображено масове вивезення населення з окупованої території України на примусові роботи до Німеччини,   концтабори, гетто, інші місця примусового тримання.

Після проведеної екскурсії, за дорученням Голови Спілки, в’язня концтабору «Саласпілс» Маркіяна Демидова, Музею вручено «Літопис Української спілки в’язнів — жертв нацизму» — двадцятилітня діяльність, проблеми та здобутки, історичні свідоцтва, документи, спогади і завдання.

Наступного дня учасники заходу відвідали найстарішу історико-архітектурну  пам’ятку  міста — Потьомкінський палац, який у двадцятому

столітті став осередком культури й творчості студентства.

У Палаці студентів працює Музей історії Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара.

Члени Спілки ознайомились з унікальною галереєю «Гетьмани України», яку відкрито у Палаці студентів у 1997 році.

Жертви нацизму з регіонів України вшанували пам’ять  загиблих біля пам’ятника «Скорбота» — пам’ятник загиблим студентам Дніпропетровського університету  у роки Другої світової війни.

 

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи