Опубликовано 18th Апрель 2019 |

«Зустріч поколінь на тему: «Корюківка: біль і пам’ять»

16 квітня 2019 року в місті Корюківка Чернігівської області в пам’ять про одну з найбільших каральних акцій у Другій світовій війні в Європі Українською спілкою в’язнів — жертв нацизму проведено «Зустріч поколінь на тему: «Корюківка: біль і пам’ять».

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 «Зустріч поколінь на тему: «Корюківка: біль і пам’ять» проведено в рамках програми «Культура пам’яті в діалозі поколінь», для виконання якої надається фінансова підтримка у 2019 році із загального фонду Державного бюджету України.

На зустріч прибули жертви нацистських переслідувань з 13 областей України, міста Києва та студенти Чернігівського національного технологічного університету в загальній кількості 50 осіб.

Учасників заходу зустрічали голова Корюківської районної державної адміністрації Олексій Володимирович Мірошниченко, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Корюківської міської ради Ірина Володимирівна Наумчик та завідувач сектору культури та культурно — масової роботи Алла Іванівна Кун,   заступник голови районної ветеранської організації Катерина Яківна Пененко, голова первинної ветеранської організації с.Бреч Марія Олександрівна Лисенко.

В заході приймали участь головний спеціаліст Північного міжрегіонального  сектора Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Петренко Оксана Михайлівна та член конкурсної комісії з розгляду конкурсних пропозицій, розроблених всеукраїнськими громадськими об’єднаннями ветеранів, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка у 2019 році   при Державній службі України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Іванова Валентина Василівна.

На заході були присутні представники засобів масової інформації.

Члени УСВЖН, молодь разом із представниками Корюківської влади вшанували пам’ять загиблих в роки Другої світової війни покладанням квітів до Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківщини фашистським загарбникам у Корюківці та Хвилиною мовчання.

Колишні в’язні фашистських концтаборів на імпровізованому мітингу прочитали поетичні твори, присвячені Корюківській трагедії та воєнній темаці.

Далі учасники заходу відвідали Корюківський історичний музей, де ознайомилися з експозицією, присвяченою воєнним рокам, Корюківській трагедії, жертвам нацистських концтаборів та масовому вивезенню мирного населення із окупованої території України на примусові роботи до Німеччини.

В музеї відбулась «Зустріч поколінь на тему: «Корюківка: біль і пам’ять». Тут пройшло спілкування ветеранів із молоддю. Свідок Корюківської трагедії Галина Михайлівна Попова поділилась спогадами про пережите в ті страшні дні, що знайшло відгук в очах та серцях учасників заходу.

Голова Української спілки в’язнів — жертв нацизму, колишній малолітній в’язень концтабору «Саласпілс» Маркіян Дмитрович Демидов поділився спогадами про свої дитячі митарства в ті страшні роки, про життя в концтаборі. Маркіян Дмитрович ознайомив учасників заходу з діяльністю Української спілки в’язнів — жертв нацизму. Голова УСВЖН М.Д.Демидов  презентував книги видані Спілкою та подарував три книги «Пам’ять заради майбутнього», поетичну книгу «Відгомін страждань і поневірянь в пам’яті рабів III-го Рейху» та буклет творчих робіт дітей, учасників конкурсу малюнків на тему «Дитинство та юність за колючим дротом в роки II Світової війни» Корюківському історичному музею, сподіваючись, що вони будуть сприяти збереженню пам’яті  про тяжкі випробування нашого народу та формуванню у молоді гуманного світогляду, спрямованого на недопущення жахів війни і на захист  демократичних підвалин суспільного життя. Директор музею Людмила Олексіївна Бабич подякувала та подарувала Спілці книгу про Корюківську трагедію і тематичні буклети на цю тематику всім учасникам заходу.

Голова Корюківської райдержадміністрації Олексій Володимирович Мірошниченко подякував керівництву УСВЖН та членам Спілки за багатовекторну роботу по збереженню пам’яті про мученичество та подвиг українського народу в роки Другої світової війни. Окремі слова подяки Олексій Володимирович висловив голові Української спілки в’язнів — жертв нацизму Маркіяну Дмитровичу за проведену Спілкою діяльність про увіковічення пам’яті про Корюківську трагедію, в тому числі і на державному рівні.

Після проведеної зустрічі в Корюківському історичному музеї, учасники заходу вшанували пам’ять загиблих покладанням квітів та Хвилиною мовчання в Урочищі «Гай», яке знаходиться за декілька кілометрів від Корюківки у лісі, де розпочато спорудження Меморіального комплексу в пам’ять про загиблих, знищених і спалених всіх населених пунктів України в роки Другої світової війни.

Екскурсовод Олег Віталійович Іваненко детально ознайомив учасників заходу з подіями, які відбувалися 1, 2 і 9 березня 1943 року.

Злочини нацистів проти мирного населення в роки Другої світової війни повинні стати для нас, українців, національним символом Скорботи про жертви всіх загиблих, всіх спалених і знищених.

 

Після проведеної зустрічі в Корюківці, голова первинної ветеранської організації с.Бреч Марія Олександрівна Лисенко організувала екскурсію ветеранам та молоді в туристично-готельному комплексі «БРЕЧ».

 

Відповідальний секретар УСВЖН

Валентина Будзінська

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи