Опубликовано 31st Май 2019 |

Відвідування місць розташування гетто, табору примусової праці для євреїв, військових пам’ятників, військових поховань у зв’язку з 75-річчям визволення міста Луцьк від фашистських загарбників

30, 31 травня поточного року Українською спілкою в’язнів — жертв нацизму проведено захід «Відвідування місць розташування гетто, табору примусової праці для євреїв, військових пам’ятників, військових поховань у зв’язку з 75-річчям визволення міста Луцьк від фашистських загарбників» в рамках програми «Культура пам’яті в діалозі поколінь», для реалізації якої надається фінансова підтримка із загального фонду Державного бюджету України.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Метою заходу є вшанування та збереження пам’яті про трагічні події Другої світової війни, які забрали життя людей, що загинули у нацистських концтаборах, гетто, тюрмах та інших місцях примусового тримання.

В заході прийняли участь Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Мишковець Світлана Євтихіївна, головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції у Волинській області Омельчук Андрій Ростиславович,  член конкурсної комісії з розгляду конкурсних пропозицій Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Іванова Валентина Василівна, викладачі історичного факультету Волинського Східноєвропейського університету, викладачі та студенти Волинського коледжу Національного університету харчових технологій, члени Луцької міської ради ветеранів.

30 травня поточного року при в’їзді в місто Луцьк колишніх в’язнів концтаборів з 13 областей України та міста Києва зустріли головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції у Волинській області Омельчук Андрій Ростиславович, Голова Луцької міської спілки в’язнів — жертв нацизму Лазарук Валентина Самійлівна, екскурсовод Мельник Руслана Григорівна. Звідси і почалась оглядова екскурсія по місту Луцьку.

На Замковій площі біля пам’ятного знаку Жертвам політичних репресій Голова Волинського обласного відділення УСВЖН Лебедь Валентина Андріївна та активіст відділення Самолюк Григорій Іванович з  хлібом і сіллю  зустріли колишніх в’язнів нацистських концтаборів з регіонів України.

Учасники заходу вшанували пам’ять про жертв політичних репресій покладанням квітів та хвилиною мовчання.

Учасники заходу з регіонів України відвідали територію старої Луцької тюрми, місце розстрілу в’язнів Луцької тюрми, вшанували пам’ять про загиблих покладанням квітів та хвилиною мовчання.

Екскурсовод Мельник Руслана Григорівна провела змістовну, пізнавальну екскурсію членам УСВЖН на території Луцького замку та Старого Луцьку. Колишнім в’язням нацистських концтаборів також було проведено екскурсію в музеї Книги.

31 травня учасникам заходу будо проведено оглядову екскурсію. на території одного з найкращих меморіальних комплексів України, на Меморіальному комплексі «Вічна слава». 

Біля пам’ятного знаку в’язням концтаборів, гетто, гестапо вишикувалась Почесна варта. До вшанування пам’яті в’язнів концтаборів долучилися студенти та викладачі Волинського коледжу Національного університету харчових технологій. Учасники заходу вшанували пам’ять про жертв нацизму  покладанням квітів та хвилиною мовчання.

Колишні в’язні концтаборів прочитали вірші про ті страшні роки свого дитинства.

На згадку про зустріч Маркіян Дмитрович подарував коледжу книги про діяльність Української спілки в’язнів — жертв нацизму та спогади колишніх в’язнів фашистських концтаборів «Пам’ять заради майбутнього», збірку творів колишніх в’язнів про страждання  народу у фашистській неволі «Відгомін страждань і поневірянь в пам’яті рабів — III Рейху» та буклет дитячих малюнків конкурсу «Дитинство та юність за колючим дротом в роки Другої світової війни». Книги та буклет було вручено завідуючій музеєм «Жертв тоталітарних режимів» Волинського коледжу Національного університету харчових технологій Світлані Сергіївні Гут.

Учасникам заходу було проведено екскурсію у Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки та на території музею. В музеї члени Спілки ознайомились із виставкою. присвяченою в’язням концтаборів, експонатами часів Другої світової війни та експозицією, присвяченою сьогоднішнім подіям на Сході України «Волиняни на захисті суверенітету територіальної цілісності та недоторканості  України». Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих біля пам’ятників на території музею покладанням квітів та хвилиною мовчання.

Для бібліотеки музею Голова УСВЖН Маркіян Дмитрович Демидов подарував книги, видані Спілкою. Книги було вручено директору музею Ігорю Миколайовичу Пасюку

Жертви нацистських переслідувань з регіонів України відвідали музей Волинської ікони. Науковий співробітник музею Карпюк Людмила Альбертівна провела збагачену екскурсію для членів УСВЖН.

Стривожені подіями, які відбувались в Луцьку в роки Другої світової війни, і разом з тим, задоволені, що основна мета заходу виконана, учасники заходу повернулися до Києва.

 

Валентина Будзінська

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи