Опубликовано 5th Июнь 2019 |

Захід Української спілки в’язнів-жертв нацизму «Відвідування Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні».

01 червня поточного року Українською спілкою в’язнів — жертв нацизму проведено захід «Відвідування Меморіального комплексу «Національний музей історії України у Другій світовій війні» в рамках програми «Культура пам’яті в діалозі поколінь», для реалізації якої надається фінансова підтримка з Державного бюджету України.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


В заході прийняли участь колишні в’язні нацистських концтаборів із 13 областей України та міста Києва в кількості 31 особи.

Учасників заходу із регіонів України на чолі з Головою Спілки Маркіяном Дмитровичем Демидовим біля входу в Меморіальний комплекс «Національний музей історії України у Другій світовій війні» зустрів науковий співробітник музею Очеретян Олександр Олександрович. На території Меморіального комплексу до членів УСВЖН з регіонів України приєдналась молодь. Звідси і почалась оглядова екскурсія Меморіального комплексу.

Після оглядової екскурсії на території Меморіального комплексу Олександр Олександрович Очеретян розпочав екскурсію для учасників заходу в Музеї. Учасники заходу ознайомились із історичними фактами періоду Другої  світової війни. В шостій залі  музею члени УСВЖН більш детально ознайомились із експозиціями, експонатами, присвяченими жертвам нацистських концтаборів та масовому вивезенню мирного населення із окупованої території України на примусові роботи до Німеччини.

В залі «Пам’ять» колишні в’язні концтаборів поділились спогадами про ті страшні митарства свого дитинства. Уважно слухали учасники заходу спогади Голови Спілки Маркіяна Дмитровича Демидова, Голови Чернігівського обласного відділення УСВЖН, члена бюро УСВЖН Ніни Володимирівни Зубок, Голови Деснянського осередку Київського відділення УСВЖН, члена бюро УСВЖН Ганни Яківни Шаповалової, Голови Печерського осередку Київського відділення УСВЖН Надії Василівни Мудренок.

Багато часу минуло, багато чого змінилося у світі. Незбагненна та вічна людська пам’ять.

«У пам’яті не має строку придатності, її не можна за допомогою вказівки оголосити опрацьованою чи закінченою», говорив Ноах Флуг, який пережив, будучи молодою людиною, марш смерті із Освенціма і, здійснював протягом довгих років на посту Президента Міжнародного комітету Освенціма вражаючу діяльність проти забуття.

Пам’ять колишніх в’язнів нацистських концтаборів — це їхня пам’ять, їхнє життя, передається далі, не даючи загубитися. Ми повинні пам’ятати і увічнювати пам’ять.

Валентина Будзінська

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи