Опубликовано 30th Январь 2020 |

75-річчя визволення німецького нацистського концентраційного табору і табору смерті Аушвіц — Біркенау

27 січня вся світова спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту.

1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея ООН прийняла  Резолюцію №60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження».

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


До відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту долучилися члени Громадської організації «Українська спілка в’язнів — жертв нацизму».

 

25 — 27 січня 2020 року Голова громадської організації «Українська спілка в’язнів — жертв нацизму», колишній в’язень концтабору «Саласпілс» Маркіян Демидов, його заступник, колишня ув’язнена   концентраційного табору і табору смерті Аушвіц — Біркенау Ганна Стрижкова на запрошення Державного музею Аушвіц — Буркенау (м.Освенцим, Польща) прийняли участь у заходах з відзначення  75-річчя визволення німецького нацистського концентраційного табору і табору смерті Аушвіц — Біркенау.

Освенцим був одним з найбільших концентраційних таборів в роки Другої світової війни і тому сприймається сьогодні більшістю як символ Голокосту.

Табір смерті Аушвіц — Біркенау став місцем найбільш масового знищення мирних громадян за всю історію людства.

В концентраційному таборі Освенцим, створеному німецькими нацистами на території Польщі, в роки Другої світової війни загинуло більше мільйона чоловіків, жінок, дітей, в основному євреїв. Їх більша частина була отруєна в газових камерах або розстріляна. Багато загинуло внаслідок   тяжкої праці і виснаження.

На заходи  з відзначення 75-річчя визволення німецького нацистського концентраційного табору і табору смерті Аушвіц — Біркенау прибули близько 200 колишніх в’язнів табору смерті, яким пощастило вижити.

25 січня колишнім ув’язненим нацистського концентраційного табору і табору смерті Аушвіц — Біркенау було організовано оглядову екскурсію по місту Кракову.

26 січня в актовій залі Центру діалогу і молитви католицьке

духовенство здійснило Святу мессу, на якій був присутній Президент Республіки Польща Анджей Дуда з дружиною Агатою Дуда.

З промовами в актовій залі Центру виступили колишні ув’язнені Аушвіца,  директор Музею Аушвіц — Біркенау, доктор Петро Цивінський та інші.

В Центрі діалогу і молитви в’язням концтаборів, які прибули на вищезазначений захід, Президент Республіки Польща Анджей Дуда вручив пам’ятні медалі.

26 січня поточного року Голова УСВЖН Маркіян Демидов особисто двічі мав розмову з Президентом Польщі та його дружиною, які подякували Маркіяну Демидову за приїзд членів Спілки на відзначення 75-річчя визволення німецького нацистського концентраційного табору і табору смерті Аушвіц — Біркенау. Маркіян Демидов також висловив слова вдячності за збереження, вшанування та увічнення пам’яті про жертв концентраційного табору і табору смерті Аушвіц — Біркенау на такому високому рівні.

Дуже зворушливим був факт, коли після вручення пам’ятних медаль, дружина Президента Польщі Агата Дуда стала на коліна перед колишньою ув’язненою табору смерті Освенцим Ганною Стрижковою.

27 січня жертви нацизму за участі Президента Польщі Анджея Дуди, вшанували пам’ять жертв концтабору і табору смерті Аушвіц — Біркенау покладанням квітів біля «стіни розстрілу» в колишньому таборі Аушвіц I та  запалюванням свічок біля пам’ятника жертвам в Біркенау.

На церемонію щодо відзначення 75-річчя визволення концтабору і табору смерті Освенцим 27 січня прибули  представники більше 60 країн і міжнародних організацій, в тому числі президенти, прем’єр-міністри, голови парламентів і навіть королі і королеви. Україну представляв Президент України Володимир Зеленський.

Але головними гостями все ж стали 200 в’язнів, які вижили.

Одним із самих головних символів колишнього табору смерті Аушвіц II — Біркенау стали «ворота смерті», до яких підходили залізничні колії з товарними вагонами, набитими людьми. Саме ці «ворота смерті» і стали сценою для виступаючих під час траурного заходу.

Президент Польщі Анджей Дуда в результаті став єдиним політиком, який виступив на церемонії на честь визволення концтабору смерті. Але і він не зробив жодних політичних заяв. Анджей Дуда лише нагадав, що тут обірвались життя більше 1,1 мільйона людей.

В кінці своєї промови президент Польщі іще раз закликав присвятити цей вечір тим, хто зміг вижити в концтаборі смерті.

Зі  сцени   виступали   колишні   ув’язнені   концтабору.  Їх  уважно  зі

сльозами на очах слухали члени делегацій із країн світу і міжнародних організацій.

Колишній ув’язнений табору смерті Маріан Турський звернувся до учасників заходу із словами: «Не будьте байдужими, коли чуєте історичну брехню».

У виступах колишні в’язні, які вижили, звертались до останніх свідків злочинів Другої світової війни із закликом передавати живу пам’ять про ті страшні лихоліття, які їм прийшлось пережити, і закликали майбутні покоління берегти, шанувати та увічнювати пам’ять про те, що сталося і не допустити, щоб це коли-небудь трапилось знову.

В заключенні голова Всесвітнього єврейського конгресу Рональд Лаудер у своєму виступі зазначив, що мабуть, це остання кругла дата, на якій поки що присутні багато живих свідків звірств, які творились в Освенцимі.

Рональд Лаудер у своєму виступі підкреслив, що «пам’ять, яка не викликає морального сприйняття, гірше забуття».

           Члени делегацій із країн світу також вшанували пам’ять жертв концтабору запалюванням свічок біля пам’ятника жертвам в Біркенау.

Перед запалюванням свічок членами делегацій біля пам’ятника жертвам нацизму, на сцені перед «воротами смерті» представниками духовенства різних конфесій було звершено молитви за упокій в’язнів, які загинули в концтаборі.

Голова УСВЖН Маркіян Демидов під час основних заходів мав розмову із Президентом України Володимиром Зеленським з питань жертв нацистських переслідувань, які проживають в Україні.

 

Валентина Будзінська

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи