Опубликовано 30th Ноябрь 2020 |

Відвідування місць розташування гетто, табору примусової праці, місць розстрілу євреїв, військових пам’ятників, військових поховань у місті Луцьку

Захід «Відвідування місць розташування гетто, табору примусової праці, місць розстрілу євреїв, військових пам’ятників, військових поховань у місті Луцьку» проведено в рамках програми «Діти за колючим дротом: біль і память», для реалізації якої надається фінансова підтримка із загального фонду Державного бюджету України, 25 — 27 листопада 2020 року.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Метою заходу є вшанування, збереження та увічнення пам’яті ветеранів війни, жертв нацистських переслідувань. Учасники заходу відвідали пам`ятні місця жертв нацизму.

25 листопада 2020 року при в`їзді в місто Луцьк колишніх в’язнів нацистських концтаборів із 13 областей України та міста Києва зустріли Голова Волинського обласного відділення УСВЖН Лебедь Валентина Андріївна і член відділення Самолюк Георгій Іванович.

На Замковій площі колишніх в’язнів концтаборів із регіонів України лучани зустріли з хлібом і сіллю.

Учасники заходу з регіонів України відвідали територію старої Луцької тюрми, місце розстрілу в’язнів Луцької тюрми, вшанували пам’ять про загиблих покладанням квітів та хвилиною мовчання.

Враховуючи всі карантинні обмеження, 26 листопада на Меморіальному комплексі «Вічна Слава» до вшанування пам’яті в’язнів концтаборів, гетто долучилися члени Волинського обласного відділення УСВЖН та вшанували пам’ять жертв нацизму покладанням квітів та хвилиною мовчання. Ольга Григорівна Прокопенко із Харкова, яка побачила світ за колючим дротом, прочитала вірш про колишніх малолітніх в`язнів концтаборів.

На території Меморіального комплексу жертви нацизму спілкувалися із журналістами «Національної суспільної телерадіокомпанії України» UA: Волинь. В своїх спогадах Суспільному вони розповідали про найстрашніші роки свого життя, своїх рідних і близьких в концтаборах, про ті трагічні події Другої світової війни, які забрали життя людей, що загинули у нацистських концтаборах, гетто, тюрмах та інших місцях примусового тримання.

Учасникам заходу було проведено оглядову екскурсію на території одного з найкращих меморіальних комплексів України, на Меморіальному комплексі «Вічна Слава».

Колишні в`язні, яким вдалося вижити у німецьких концтаборах, гетто, побували на місці колишнього тимчасового табору на Красному, колишнього гетто, яке було частиною Старого міста, відвідали Урочище Причищизна (місце розстрілу євреїв), де розстріляно 25658 євреїв. Покладанням квітів та хвилиною мовчання біля меморіального знаку жертвам єврейського Голокосту, що розміщений у Луцьку на території мікрорайону Вересневе, учасники заходу вшанували пам`ять розстріляних. Також колишні в`язні — учасники заходу поклали квіти до пам`ятника загиблим у роки окупації Луцька нацистами та вшанували пам`ять загиблих біля братської могили на Вересневому.

Учасникам заходу було проведено змістовну, пізнавальну екскурсію на території Луцького замку та Старого Луцьку. Колишні в’язні нацистських концтаборів відвідали музей Книги та музей дзвонів.

27 листопада жертви нацистських переслідувань з регіонів України відвідали Волинський краєзнавчий музей. Враховуючи карантинні обмеження, учасників заходу було розділено на дві групи. Маломобільних членів УСВЖН супроводжувала співробітниця  музею Валентина Володимирівна, мобільних — Олена Вікторівна. Жертв  нацизму ознайомили із експонатами та виставками музею. В музеї члени УСВЖН ознайомились із експонатами часів Другої світової війни, особливу увагу привернув куточок, присвячений в`язням концтаборів, гетто, та інших місць примусового тримання. Ознайомились із виставкою «Пам`ятай, Україно, героїв своїх», яка присвячена українським Героям АТО та ООС, виставкою «Герої не вмирають!». Жертви нацизму відвідали виставку «Врятовано для України», яка є результатом співпраці прикордонної, митної служби та СБУ. Учасники заходу відвідали виставковий поверх «Шевченківська світлиця» Миколи Куделі, побували в залі присвяченій Миколі Чернюку — колишньому директору Краєзнавчого музею, ознайомилися із зразками релігійного живопису. Ознайомилися із виставкою скульптур із силікону Олега Цьося і Альбіни Сафонової «Українці», яка присвячена всім добрим людям.

Після проведених екскурсій члени УСВЖН подякували спвівробітникам музею, а директору музею Оксані Георгіївні Важатко було вручено книги «Пам’ять заради майбутнього» (книга перша і друга), «Відгомін страждань і поневірянь в пам`яті рабів III Рейху» та буклет дитячих малюнків конкурсу «Дитинство та юність за колючим дротом в роки II Світової війни» «Наша доля вам застереження», видані Українською спілкою в`язнів — жертв нацизму до 2010 року. Оксана Георгіївна подякувала членам Спілки за вручені книги, за відвідування музею, за роботу по збереженню, вшануванню та увічненню пам`яті жертв нацистських переслідувань, побажала доброго здоров`я, гарного настрою, сили, терпіння, щасливого повернення в регіони та запросила відвідати музей у наступному році.

Після відвідування Волинського краєзнавчого музею жертви нацизму із регіонів України від`їхали до Києва.

 

Валентина Будзінська

Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo
Google Photo

 

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи