Опубликовано 27th Январь 2021 |

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

t5

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

27 січня, день звільнення концентраційного табору і табору смерті Аушвіц — Біркенау (Освенцім), встановлено ООН як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 60/7 від 1 листопада 2005 року 27 січня було об’явлено всесвітнім днем пам’яті жертв Голокосту в пам’ять про жертв нацистського терору в роки Другої світової війни.

Для сучасного світу Аушвіц — Біркенау являється символом Голокосту і звірств Другої світової війни.

Аушвіц — Біркенау був найбільшим і таким, що найбільш довго проіснував,  нацистським табором знищення, тому став одним із головних символів Голокосту. Близько 1,4 мільйона людей, серед яких 1,1 мільйона — євреї, загинули в Освенцімі в 1941-1945 роках. Табір був звільнений Червоною армією 27 січня 1945 року силами Першого Українського фронту.

В 1947 році на місці колишнього нацистського концтабору було створено музей. В 1979 році він був включений в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Асамблея ООН ухвалила оголосити 27 січня, дату звільнення табору смерті Аушвіц — Біркенау, щорічним Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту, і наполегливо закликала держави — члени розробити просвітницькі програми, щоб майбутні покоління зберегли пам’ять про цю трагедію з метою не допустити повторення геноциду, а також попросила Генерального секретаря ООН заснувати програму просвітницької діяльності «Голокост і ООН» і вжити заходів щодо мобілізації громадянського суспільства з метою збереження пам’яті про Голокост та просвітництва щодо пов’язаних з ним питань, щоб запобігти майбутнім актам геноциду.

Значення Резолюції 60/7 полягає в тому, що вона закликає памятати про злочини минулого і стежити за тим, щоб вони не повторилися в майбутньому.

Відзначення 76-ї річниці в цьому році перенесено у віртуальний простір із-за пандемії коронавірусу повідомлялось голові громадської організації «Українська спілка в’язнів — жертв нацизму» Маркіяну Демидову (колишньому малолітньому в’язню концтабору «Саласпілс») та його заступниці Ганні Стрижковій (колишній малолітній в’язні концтабору «Аушвіц — Біркенау»), які щорічно запрошувались для участі у заходах щодо відзначення чергових річниць звільнення концтабору Аушвіц — Біркенау в польському Освенцімі.

«27 січня 2021 року відзначається 76-а річниця звільнення німецького нацистського концтабору Аушвіц — Біркенау. У зв’язку з пандемією коронавірусу відзначення буде проходити не на території меморіального місця, а виключно в інтернет — просторі», — говориться в повідомленні.

Почесне покровительство щодо відзначення 76-ї річниці визволення концтабору Аушвіц — Біркенау взяв на себе Президент Польщі Анджей Дуда.

Головною темою 76-ї річниці звільнення концтабору стане доля дітей в Освенцімі. «В Освенцімі було вбито більше 200 тисяч дітей. Зовсім  невинних, добрих, цікавих життів, люблячих своїх самих близьких, довірливих дітей. Ніколи світ дорослих, так часто несправедливий і жорстокий, не проявляв стільки своєї безсердечності, свого зла», — сказав директор музею Освенціму Петро Цівіньський. «Це не можливо оправдати ні ідеологією, ні розрахунками, ні політикою. В цьому році річницю визволення ми хочемо присвятити всім самим молодим жертвам табору», — підкреслив він.

Пам’ятаємо цю трагедію і сьогодні вшановуємо пам’ять жертв Голокосту своєю участю у віртуальному просторі.

 

Відповідальний секретар УСВЖН

Валентина Будзінська

Пошук
Розділи
Фото М.Д.Демидова3

Не стало Маркияна Дмитриевича Демидова

Сегодня из Киева пришла печальная весть – ...
ogon_svecha_33114

Голова УСВЖН Маркіян Демидов висловлює співчуття рідним та близьким з приводу смерті Омельченка Олександра Олександровича

25 листопада 2021 року пішов із життя ...

Вшанування 80-х роковин трагедії Бабиного Яру.

Члени УСВЖН міста Києва на чолі з ...
titul-22-08-2019

З Днем Незалежності України !

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги ! Шановні ...
IMG_20210622_111133_1

22 червня — День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня український народ вшановує пам’ять своїх ...
c_174_v10c

З Днем Перемоги !

         У цей святковий ...
20210411-1

11 квітня — Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів.

Шановні побратими по долі ! Шановні колеги !   Сьогодні ...
1583251320-2292

Вітання з 8 березня!

Дорогі жінки !   Від імені громадської організації «Українська ...

УСВЖН — 30 років !

                                  Шановні члени УСВЖН !                               Шановні ...
t5

27 січня — Міжнародний день пам`яті жертв Голокосту

Сьогодні, 27 січня, в усьому світі відзначають ...
Останні записи